Zawarcie umowy konsorcjum przez spółkę zależną Stoczek Natura Sp. z o.o.
|
W dniu 1 października 2015 roku spółka Stoczek Natura Sp. z o.o. (Makarony Polskie SA posiada 100% udziałów w tej spółce) zawarła umowę konsorcjum ze spółką MP Service Sp. z o.o. |
Celem nowoutworzonego Konsorcjum jest połączenie posiadanych przez członków Konsorcjum zasobów i strategiczne współdziałanie przy realizacji projektu polegającego na przygotowaniu zespołu suszarniczego oraz prowadzeniu wspólnej działalności gospodarczej w zakresie produkcji i sprzedaży suszu z owoców, warzyw i grzybów, a także świadczenie innych usług związanych z taką działalnością.
Okres trwania Konsorcjum ustalono na czas określony do dnia 31 grudnia 2018 roku z możliwością przedłużenia.
Liderem Konsorcjum została spółka Stoczek Natura Sp. z o.o., Partnerem Konsorcjum została spółka MP Service Sp. z o.o., która posiada kompetencje w zakresie produkcji suszu. Zawarta umowa szczegółowo określa prawa i obowiązki, każdego z członków Konsorcjum. Członkowie Konsorcjum w równych częściach partycypować będą w nakładach na uruchomienie projektu oraz w efektach gospodarczych wypracowanych przez Konsorcjum.
Konsorcjum rozwijać będzie innowacyjne technologie produkcji suszu, przy współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie, z którym Partner Konsorcjum zawarł stosowną umowę.
Powyższy projekt wpisuje się w strategię rozwoju Grupy Makarony Polskie, zakładającą optymalne wykorzystanie posiadanych zasobów oraz poprawę efektywności funkcjonowania Grupy.